Eika Spar er et aksjefond som investerer i selskaper over hele verden notert på børs eller regulerte markedsplasser. Normalt er fondet investert med en fordeling på 1/3 norske aksjer, 1/3 nordiske aksjer og 1/3 globale aksjer. Eika Spar hadde en absolutt avkastning på -0,74 % i september, hvilket var 0,06 % svakere enn referanseindeksen som endte ned 0,67 %. Hittil i år er fondet opp 16,95 %, hvilket er 0,28 % sterkere enn referanseindeksen som er opp 16,67 %.
Eika Spar Makro
Det globale aksjemarkedet endte opp 1,8 % i september. Det amerikanske markedet (S&P500) steg +2,1 %, det franske markedet (CAC) var opp +0,2 %, mens Tyskland (DAX) og Storbritannia (FTSE 100) endte henholdsvis opp +2,2 % og ned -1,5 %. I Asia endte Hong Kong (Hang Seng) opp hele +18,3 %, etter at kinesiske myndigheter la fram nye og betydelige stimuli-pakker. I kontrast til Kina og Hong Kong, falt Japan (Nikkei) skarpt siste dag i måneden på nyheten om ny statsminister, og endte svakt i minus for måneden som helhet -1,3 %. Australia (S&P/ASX 200) steg +3,2 % i løpet av måneden. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner styrket seg marginalt +0,6 % mot dollar i løpet av måneden.
Den amerikanske sentralbanken (FED) senket styringsrenten med 0,5 % i september fra det høyeste nivået den har ligget på siden begynnelsen av 2000-tallet. Dette var det første kuttet på 4 år og var i stor grad forventet i markedet. I sin prognose signaliserte de ytterligere to kutt til ut året på 0,25 %, mens markedet priser inn tre kutt på 0,25 %. Hovedårsaken til kuttene er at inflasjonen stadig kommer ned, samt et svakere arbeidsmarked. Til tross for dette det samlede makrobildet i USA fortsatt bra ut med stadig gode resultater fra selskapene.
Den europeiske sentralbanken (ECB) fortsatte å senke sin styringsrente med 0,25 % til 3,5 % som forventet. I Norge lar kuttene vente på seg da Norges Bank også må ta stilling til en svak norsk krone.
Som følge av uroen i det kinesiske eiendomsmarkedet kombinert med fallende innenlands etterspørsel og lav tillit hos konsumentene iverksatte Kina kraftige tiltakspakker for å stimulere økonomien. Hovedformålet er å sørge for at den kinesiske økonomien når det offisielle målet om en økonomisk vekst på rundt 5 %. Tiltakene er i stor grad rettet mot den kriserammede eiendomssektoren og omfattet kutt i flere viktige renter, reduserte reservekrav til bankene og at kravet til egenkapital ved kjøp av sekundærbolig har blitt senket. I tillegg signaliserte kinesiske myndigheter en kapitalinnsprøytning i de største bankene på rundt 140 milliarder dollar.
Oljeprisen falt nesten 10 dollar i løpet av de to første ukene i september, og hentet inn 6 dollar da Kina offentliggjorde de finansielle støtteordningene, men endte måneden ned 7 dollar. Et fat nordsjøolje handlet på 71,78 dollar ved utgangen av september.
Eika Spar Aksjer
Global
Den globale aksjeporteføljen hadde gjennom måneden en avkastning på 0,85 % målt i norske kroner som var 0,43 % lavere enn avkastningen på fondets referanseindeks MSCI World som hadde en avkastning på
1,29 % målt i norske kroner. Hittil i 2024 har fondet dermed en avkastning i norske kroner på 19,87 % som er 3,45 % lavere enn MSCI World som har en avkastning på 23.32 %.
Industrisektoren, telekomsektoren og selskaper innenfor sykliske forbruksvarer bidro mest positivt til avkastningen gjennom måneden. Sektorene som hadde det laveste bidraget til avkastningen var helse og energi sektorene.
Norge
Omfattende tiltakspakker fra Kina løftet hele råvaremarkedet i september. Til tross for en svak inngang på måneden løftet aluminiumsprisen seg med 12 % fra bunnen hvilket sørget for en markant kursoppgang i aluminiums-selskapet Norsk Hydro. Aksjen endte opp 15,26 % i september.
Schibsted annonserte tidligere i år at de skal kjøpe tilbake egne aksjer verdt 4 milliarder kroner de neste to årene. Tilbakekjøpsprogrammet startet i september måned og aksjen endte opp 7,32 % i september.
Til tross for eskalering av konfliktene i Midtøsten, korrigerte Kongsberg Gruppen ned 8,12 % i september etter rykter om pågående fredsavtaler mellom Ukraina og Russland.
Halvleder selskapet Nordic Semiconductor hadde en kapitalmarkedsdag for aksjemarkedet ved utgangen av september som ble tatt dårlig imot av aksjemarkedet. En kapitalmarkedsdag er en dag der selskaper legger frem langsiktige planer og strategier, samt prognoser om markedene de opererer i. Normalt sett øker en slik seanse investorers kunnskap rundt selskapet, men denne gangen skapte det fler spørsmål enn svar. Til tross for gode langsiktige vekstprognoser for markedet de opererer i, ble det skapt økt usikkerhet rundt kortsiktig vekst og aksjen endte ned 25,64 %.
Norden
Det danske logistikkselskapet DSV var den sterkest bidragsyteren til avkastning i september. Aksjen steg 15,2 % i september på bekreftelse om oppkjøpet av det konkurrerende selskapet DB Schenker. Dette er en av de største oppkjøpene av et dansk selskap noen gang med en prislapp på over 14 milliarder euro. Vi har forventet at DSV skulle vinne frem med dette oppkjøpet, og det kombinerte selskapet vil bli det største logistikkselskapet i verden. Det svenske kvalitetsselskapet Atlas Copco bidro nest best med en oppgang på 7 %. Atlas Copco leverer industriutstyr til blant annet halvlederindustrien og en rekke annonseringer rundt kapasitetsøkning av datachips i USA var med på å påvirke selskapet positivt. Aluminium selskapet Norsk Hydro steg over 15 % på både stigende priser på aluminium og nyheten om at Kina stimulerer økonomien. Norsk Hydro var den tredje beste bidragsyteren i september.
På den negative siden var det danske farmasiselskapet Novo Nordiske ned hele 16 %, i hovedsak grunnet politisk uro i USA rundt prising av de viktigste legemidlene til Novo Nordisk i USA. Vi forventer ingen endringer i prisingen for Novo Nordisk, og forventer fortsatt en veldig sterk inntjeningsutvikling de neste årene.
Vinnere
-
Norsk Hydro ASA +15,25 %
-
DSV Panalpina A/S +15,23 %
-
Meta Platforms Inc. +9,3 %
Tapere
-
Nordic Semiconductor -25,63 %
-
Novo Nordisk A/S -16,08 %
-
Aker BP ASA -10,91 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.